Minder pensioen na overlijden partner: ‘Heb er toch zelf voor gespaard?’

 

 

Het verliezen van je partner is al verdrietig genoeg, maar het wordt nog vervelender als je daardoor minder pensioen ontvangt. Het gebeurde Marijke* die Radar vroeg hoe dit eigenlijk kan. “Het is toch mijn pensioen en ik heb hier toch zelf premie voor betaald?” 

 

 

‘Ouderdomspensioen wordt lager’ 

Een maand na het overlijden van haar partner ontvangt Marijke een brief van haar pensioenfonds ABP met daarin de boodschap dat haar ouderdomspensioen lager wordt. “De aanvulling op uw pensioen stopt, omdat uw AOW veranderde”, valt er te lezen. “U kreeg deze aanvulling omdat uw partner een eigen pensioen kreeg.” 

De aanvulling waar deze brief naar verwijst, is de ‘aanvulling samenvallende diensttijd’. Deze regeling is in 1995 in het leven geroepen om een fout in de regels van ABP te herstellen. Het pensioenfonds paste voor tweeverdieners namelijk een te hoge AOW-korting toe, waardoor hun pensioenopbouw jarenlang te laag was. 

Aanvulling samenvallende diensttijd jarenlang onbekend

Bouwde je voor 1995 pensioen op bij ABP en bouwde je partner tegelijkertijd pensioen op bij een ander pensioenfonds? Dan heb je in die tijd te weinig pensioen opgebouwd en wordt je gecompenseerd met een aanvulling op je ouderdomspensioen. Je ontvangt dit zodra jij en je partner de AOW-leeftijd hebben bereikt. 

Tenminste, als je deze aanvulling samenvallende diensttijd zelf hebt aangevraagd. 

Lange tijd wisten ABP-klanten niet van het bestaan van deze regeling, tot Max Meldpunt er in 2020 uitgebreid aandacht aan besteedde. Duizenden mensen hebben naar aanleiding van deze uitzending een aanvraag ingediend. Zo ook Marijke, die hierdoor meer pensioen ontving. 

Aanvulling vervalt na overlijden partner 

Maar nu haar partner overleden is, vervalt haar aanvulling ineens. Ze moet het bedrag dat ze kreeg in de maand dat haar partner overleed zelfs terugbetalen. “Dit vind ik een heel vreemde kwestie”, laat ze aan Radar weten. “Het is toch mijn pensioen?”

We vragen bij APB na hoe dit zit. Een woordvoerder vertelt: “De aanvulling vanwege samenvallende diensttijd met een pensioen van de partner vervalt inderdaad als de partner overlijdt. De partner ontvangt dan namelijk geen pensioen meer en er is geen sprake meer van samenval met het pensioen van de partner.” 

Het komt er dus simpelweg op neer dat je tegelijk met jouw partner pensioen moet ontvangen. Als dit niet het geval is - omdat je partner overleden is en dus helemaal geen pensioen meer ontvangt - vervalt je aanvulling samenvallende diensttijd. 

Pensioen klopt weer als je partner overlijdt

Een medewerker van ABP legt uit waarom deze regeling vervalt als je partner overlijdt. Ze vertelt dat je niet over je hele loon pensioen opbouwt, omdat je ook AOW gaat ontvangen en dus niet je hele pensioen zelf moet sparen. 

"Voor het deel dat de AOW moet voorstellen trekt ABP 'franchise' af van je jaarloon. Het probleem dat ABP heeft proberen oplossen is dat gehuwden een lager AOW kregen dan een alleenstaande. Terwijl bij de opbouw de franchise uitging van een volledige AOW. Als gehuwden bouwde je dan beide minder pensioen op."

"Als je vervolgs alleenstaand wordt en een volledig AOW krijgt, dan klopt de berekening van de franchise weer. En heb je niet meer te weinig pensioen opgebouwd."

Controleer opnieuw of je recht hebt op aanvulling

Overigens betekent dit niet dat je helemaal geen recht meer hebt op een aanvulling op je ouderdomspensioen. Jij bouwde immers te weinig pensioen op, niet je partner. 

“Als je na het overlijden van je partner een nabestaandenpensioen krijgt van het pensioenfonds van je partner kan er sprake zijn van een nieuwe aanvulling samenvallende diensttijd", vertelt de woordvoerder van ABP. 

Je hebt hier recht op als je voldoet aan de volgende drie voorwaarden: 

  1. Jij of je overleden partner bouwde voor 1986 pensioen op bij ABP
    1. Jij of je overleden partner bouwden voor 1986 tegelijk pensioen op
      1. Je hebt de AOW-leeftijd bereikt

        Ook deze aanvulling wordt niet automatisch geregeld. Je moet het zelf opnieuw controleren en aanvragen. 

        Bron: https://radar.avrotros.nl/artikel/minder-pensioen-na-overlijden-partner-heb-er-toch-zelf-voor-gespaard-60708

        Pensioenopbouw in balans

        Nieuwsbericht | 27-06-2024 | 18:05

         

        Verschillende ontwikkelingen in de samenleving en op de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst, hebben impact op de pensioenopbouw. De gevolgen hiervan zijn in beeld gebracht in een interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) over de pensioenopbouw dat vandaag door het kabinet naar de Tweede Kamer is gestuurd.

         

        De overheid wil met een goed pensioenstelsel armoede onder ouderen voorkomen en ervoor zorgen dat mensen na hun pensioen hun levensstandaard kunnen behouden. Daarvoor zijn een gelijk speelveld, een houdbaar pensioenstelsel en macro-economische stabiliteit nodig. Uit het IBO blijkt dat het Nederlandse pensioenstelsel effectief is. Onder de mensen die hun hele leven in Nederland wonen, komt na pensionering weinig armoede voor. De meerderheid weet na pensionering de levensstandaard te behouden.
         
        Het IBO adviseert het kabinet nu geen ingrijpende wijzigingen in het pensioenstelsel aan te brengen, zolang op andere terreinen, zoals bijvoorbeeld het arbeidsmarktpakket, wijzigingen worden doorgevoerd die ook effect kunnen hebben op de pensioenopbouw. Ook doet het onderzoek de aanbeveling de ontwikkeling in pensioenopbouw van verschillende groepen de komende periode goed te volgen. Dat helpt in de toekomst te beoordelen of aanpassingen de komende jaren nodig zijn.

        Achtergrond/opbouw onderzoek
        In dit IBO onderzochten ambtenaren van verschillende ministeries op onafhankelijke wijze of de pensioenopbouw in balans is. Daarnaast werkten zij beleidsopties uit die de balans kunnen verbeteren. In het IBO is voor het eerst inzichtelijk gemaakt wat de verwachte pensioenopbouw is van alle huishoudens in Nederland en welke groepen relatief veel en relatief weinig pensioen opbouwen. Daarnaast is inzichtelijk gemaakt wat het effect is van wel of niet pensioensparen op de belastingdruk van huishoudens. Ten slotte is voor het eerst een ambtelijke analyse uitgevoerd naar een pensioenplicht en de verschillende manieren waarop dit vormgegeven kan worden.
         
        Het kabinet stuurt later een uitgebreide reactie op dit rapport naar de Kamer.

        Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pensioen/nieuws/2024/06/27/pensioenopbouw-in-balans